YKS Hazırlığa Başlarken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

    
Hedef belirleyin

Hedefiniz olmadan hiçbir şey yapamazsınız. Kendinize “ben ileride hangi mesleği yapacağım” sorusunu sorun. Bunu belirledikten sonra çalışmaya başlamanız daha kolay olacaktır. Ev ortamınız bunun için önemli değilse, kütüphane ortamı sizin için oldukça uygun olacaktır.

Bol bol konu tekrarı yapın

Sınava hazırlanmanın başlangıç noktası konuyu bilmektir. Konuyu bilmeden ilerlemek çok doğru olmayacaktır. Ders çalışırken, notlar almalı ve kodlama yöntemiyle çalışmanız ders çalışmanızı daha verimli hale getirecektir. Konu tekrarı, sınava çalışmanın kalbidir.  Tekrar yaparken, önemli kısımları not almak, çalışma alanınıza kısa notlar yapıştırmak bilgileri daha kalıcı hale getirecektir.

Konu tekrarı sonrası soru çözümü yapın

Soru çözümünde sınav sistemine yönelik sorular çözmelisiniz. Geçmiş yıllar da çıkan soru kalıplarına bakarak, bu soruların nasıl sorulduğunu incelemelisiniz. Planlama yaparak çalışıldığı zaman hiçbir sorun olmayacaktır.

Doğrular mı daha önemlidir yanlışlar mı?

Çözdüğümüz sorunun doğru olduğunu gördüğümüzde mutlu oluruz. Aslında önemli olan yanlış yapılan sorulardır. Yanlışlar konu eksiğimizin olduğunu gösteren bir işarettir. Yanlışı doğruya çevirmek konunun idrak edildiğini gösterir ve başarıyı beraberinde getirir.

Doğru kaynak seçin

Kaynak seçerken kitabın seviyesine çok dikkat etmelisiniz. Seviyenin çok üzerindeki zorluklarda kaynak çözmenin motivasyon kaybına ve öğrenirken zorluk yaşamaya sebep olabilir. Aynı şekilde seviyenin çok altındaki zorluk düzeyinde kaynak çözmek de zaman kaybına ve yanıltıcı bir özgüvene sahip olmaya sebep olur.

Motivasyonu yüksek tutun

Sınavlarından aldığınız puan beklediğinizden düşük gelebilir. Bu konuda motivasyonunuzu düşürmemeniz gerekir. Her zamankinden daha azimli ve kararlı şekilde ilerlemelisiniz. Bu süreçte motivasyon sizin için her şey…

Soru çözüm limiti belirleyin

Günlük test çözme sayınız olmalı, gün geçtikçe bu sayıyı arttırmalısınız.    Farklı soru tipi çözmelisiniz. Bu sayede sınav açısından size faydası olacaktır. Derslere bağlı olarak, Türkçe bölümü için paragraf sorularına önem vermelisiniz. Hem okuma hızınızı arttırmalı hem de yorum yeteneğinizi ön plana çıkartmalısınız. Bunun dışında Matematik dersi işlem yeteneğinizin yanı sıra yorumlama soruları da içermektedir. Geçmiş dönemlerde çıkan sorulardan çözerek bu konuda ki eksiklerinizi giderebilirsiniz.

Dinlenmeyi ihmal etmeyin

Bu tempolu dönemde sürekli ders çalışmak sizi yorgun hale getirebilir. Bu yüzden tüm gününüzü ders çalışmakla geçirmeniz doğru olmayacaktır. Bu durum zaman zaman anlama güçlüğü veya yanlış anlama gibi sorunlara yol açabilir.

Ders çalışma ve mola süreleri dengede tutmalısınız

Bu süreçte yapılması gereken verimli ders çalışmaktır. Verimli ders çalışmak, çok ders çalışmakla karıştırılmaktadır. Bu yüzden mola ve çalışma sürelerinizi dengede tutmanız gerekir. Örneğin; 40 dakika ders çalışıyorsanız, 10 dakikalık mola vermelisiniz. Bu süre ne kadar dengede olursa konsantrasyon düzeyiniz o kadar yüksek olacaktır.

Uyku düzeni önemli

Uyku düzeniniz sınav sürecinde en önemli şeydir. Normal bireyin günlük uyuma süresi 8 saattir. Bu süreyi stabil şekilde tutmanız gerekir. Hatta sınav döneminde günü öldürmemek adına, erken kalkıp erken yatmanız daha sağlıklı bir çalışma düzeni olacaktır.

Sınava çok az kaldı… Çok heyecanlıyım

Birçok kişinin kaygılarından birisi sınav heyecanıdır. Deneme sınavlarında ve ev ortamında gösterdiği başarıyı sınavda bulamamak, yapamayacağım korkusuyla karşı karşıya kalırlar. Sınavda ne kadar soğukkanlı ve sakin olunursa, başarı düzeyi de o derece artacaktır.

Unutmayın ki başarı da başarısızlık da sizin elinizde.

“Hiçbir şeye ihtiyacımız yok, yalnız bir şeye ihtiyacımız vardır; çalışkan olmak”  M.K ATATÜRK

Alibeyköy Fen Bilimleri Rehberlik Servisi

Call Now Button